Inhoudsopgave
1. BESTUURSVERSLAG 2
1.1 Inschrijving 2
1.2 Doel en missie 2
1.3 Samenstelling bestuur 2
1.4 Jaarverslag 2
1.4.1 Ledenvergadering
1.4.2
1.4.3 Activiteitenoverzicht 2
1.4.4 Overige activiteiten 3
1.4.5. Internationale vertegenwoordigingen 3
1.4.6. VN New York: Commission on the Status of Women 61 4
1.4.7. Raad van Europa 7
1.4.8. website 7
2. FINANCIEEL JAARVERSLAG 2024 8
2.4. Begroting en realisatie 2024, begroting 2025 VB NL 8
2.5. Toelichting op de rekening van baten en lasten over 2024 9
2.6. Balans per 31 december 2024 VB NL 10
2.7. Toelichting op de balans per 31 december 2024 11
2.8. Begroting 2025 en toelichting op de begroting 2025 11
1. BESTUURSVERSLAG
ALGEMEEN
1.1 Inschrijving
De vereniging is ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder nummer 40532261.
1.2 Doel en missie
De vereniging stelt zich ten doel bij de vrouw het zelfbewustzijn betreffende haar plaats in de samenleving te versterken. Zij wil bevorderen dat de vrouw in samenwerking met en als gelijke van de man haar inzicht doet gelden. Zij streeft naar gelijke vertegenwoordiging in alle organisaties op maatschappelijk, politiek en
sociaaleconomisch terrein. Daarnaast streeft zij naar een samenleving waarin vrouwen en mannen een gelijk en gelijkwaardig aandeel hebben in het betaalde en onbetaalde werk.
1.3 Samenstelling bestuur
Joan Houtman, Penningmeester / Secretaris
Artemis Westenberg, voorzitter ad interim vanaf 28 november 2015 en sinds 16 janauri 2016 voorzitter van Vrouwenbelangen Nederland. Voor de notulen en ondersteuning van de secretaris functie van Joan Houtman treedt vrijwel altijd het lid Sophie Dunselman naar voren.
1.4 Jaarverslag
Het Jaarverslag 2024 van de Landelijke Vereniging voor Vrouwenbelangen, Vrouwenarbeid en Gelijk Staatsburgerschap is het achtste jaarverslag dat het huidige bestuur heeft opgesteld.
1.4.1. Ledenvergadering
De ALV vond ook dit jaar niet per zoom plaats, maar bij de penningmeester, Joan Houtman thuis eind januari 2024. Het was weer ouderwets gezellig om samen te komen bij Joan, die wederom woning daarvoor ter beschikking had gesteld. Deze gastvrijheid werd als altijd zeer gewaardeerd.
1.4.3 Activiteitenoverzicht
Vrouwenbelangen richt zich op het zichtbaar zijn en vooral het invloed uitoefenen op beleid door heel Nederland. Zowel op de landelijke als de regionale en lokale politiek. Deze taak wordt uitgevoerd door voorzitter en penningmeester, met steun van een twintigtal actieve leden. En deze worden weer gevoed door de kennis en ervaring van oud-bestuursleden / oud-voorzitters, die indien nodig ook actief bijspringen. Op de Prinsessendag in september is er ook afgelopen jaar een grote delegatie van leden van Vrouwenbelangen verschenen tussen de in totaal 110 deelnemers aan de dag.
Ter voorbereiding van vertegenwoordigingen vond er zoomoverleg plaats en werden er tevens veel individuele telefoongesprekken gehouden. De vereniging zou niet kunnen functioneren zonder de actieve, bedachtzame en relevante bijdragen van de leden. Veel meer dan een overleg en verantwoording tijdens de ALV is dit hoe onze vereniging voeling met de leden houdt. Wij zijn ervan overtuigd dat dit de kern vormt van het succes dat onze vereniging nog steeds heeft, 130 jaar na oprichting, in haar beleidsbeïnvloeding: we zijn overal bij, we zijn goed voorbereid, we steunen elkaar actief.
1.4.4 Overige activiteiten
De activiteiten van Vrouwenbelangen bestaan voor een groot deel uit activiteiten van ledenVrouwenbelangen, die namens Vrouwenbelangen activiteiten van de overheid, van Atria, van Wo=Men en andere vrouwenorganisaties bijwonen. Daarnaast is het enige grote evenement waar Vrouwenbelangen invloed op uitoefent de Commission of the Status of Women in de VN ieder jaar. Deze vertegenwoordigingen zijn gebaseerd op zoom en telefonisch overleg, naast het doorakkeren van de aangeleverde stukken ten behoeve van die activiteiten, en het schriftelijk van te voren aanleveren van adviezen en opmerkingen naar aanleiding van die aangeleverde stukken.
Sinds de overheid noch Vrouwenbelangen, noch enige andere vrouwenorganisatie uit het nederlandse Maatschappelijke Middenveld financieel ondersteunt, moet Vrouwenbelangen ook heel zuinig zijn en haar activiteiten op die beïnvloeding richten,zoals zij in haar naam staat en zoals zij in onze doelstelling en missie wordt verwoord.
Het is voor Vrouwenbelangen feitelijk onmogelijk om mee in te schrijven op de projecten die het ministerie van OCW uitzet voor de vrouwenorganisaties in NL. Verwachten dat burgers, gratis en voor niets, evenveel werkuren leveren als betaalde organisaties als Atria en Wo=Men is absoluut niet realistisch. Buiten het feit dat het ook een schofering is van de burgeressen in kwestie. Denken dat burgeressen naast hun betaalde arbeid, hun onbetaalde zorgtaken, een minimaal 20-urige werkweek kunnen draaien om zulke projecten binnen te halen is belachelijk onredelijk. De tijd dat vrouwen door een rijke pappie of echtgenoot gesteund dit activistisch werk kunnen doen ligt 100-jaar achter ons. Het wordt tijd dat de Nederlandse overheid zich houdt aan de bepalingen tot financiële ondersteuning van het maatschappelijk middenveld (Civil Society) in de Agreed Conclusions van de CSW en aan diezelfde bepalingen in verdragen zoals het Verdrag van Istanbul, of het VN Vrouwenverdrag (CEDAW).
Nogmaals ons doel is het opkomen voor belangen van vrouwen. Voor onze oprichtster was het behalen van Vrouwenkiesrecht slechts een middel, het doel was ‘gelijkheid van vrouwen’ in alle sectoren en uittingen van de Nederlandse maatschappij, dit blijkt zonneklaar uit haar boeken, die overigens voor iedereen gratis als e-boek aan te schaffen zijn via de gebruikelijke online boekhandels van e-boeken.
Het is daarbij dienstig om hier op te merken dat het woord ‘belangen’ in feite staat voor ‘rechten. In 1919, bij het behalen van het Algemeen kiesrecht in Nederland, heeft De Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht een nieuwe naam gekozen, waarbij het woord ‘belangen’ zonder twijfel minder weerstand opwierp dan het woord ‘rechten’. En dat is wat wij sinds 1919 nog immer doen: vechten voor vrouwenrechten. Ons doel is veel minder het fysiek samenzijn met leden, vooral nu zoombijeenkomsten sinds Covid zo algemeen normaal zijn geworden.
1.4.5. (Inter)nationale vertegenwoordigingen
Vrouwenbelangen is vertegenwoordigd in de Nederlandse Vrouwenraad (NVR), in het NVR voorzittersoverleg en ook bij de Raad van Europa, en via de NVR bij de European Women’s Lobby via verschillende leden van Vrouwenbelangen. Daarnaast heeft Vrouwenbelangen sinds de oprichting van de International Alliance of Women (IAW) als medeoprichter van de IAW een plek in het bestuur van de IAW. Altijd. Sinds 2024 is dat Artemis Westenberg, voorheen Lyda Verstegen, eveneens een (voormalig) voorzitter van Vrouwenbelangen. Sinds eind mei 2024 is het zo dat de voorzitter met de trein door heel Nederland kan reizen met een 65+ Dal Vrij NS abonnement. Na controle over de kosten die in eerdere jaren werden uitgekeerd aan reiskosten heeft de penningmeester geoordeeld dat het financieel prudent is om deze kosten van €54,95 per maand te dragen. Ook hoopte de penningmeester dat de kosten van dit abonnement per januari 2025 niet omhoog zou gaan en in december kwam bericht van de Nederlandse Spoorwegen, dat dit inderdaad zo was. De prijzen van gewone en daluren kaartjes ging wel omhoog, maar dus niet van dit 65+ NS Dal Vrij abonnement. Dit hield ook in, dat de keuze om Vrouwenbelangen op een bijeenkomst ergens in Nederland te vertegenwoordigen vanaf dat moment bepaald werd door tijd in de agenda, en niet meer door de overwegingen van ‘is dit de kosten wel waard?’
Dit heeft de zichtbaarheid van Vrouwenbelangen enorm vergroot. Het vertrouwen van andere organisaties in Vrouwenbelangen werd ook nog groter. Daarnaast bleek het voor de voorzitter ook enorm leerzaam te zijn om overal bij te zijn. Overal werd wel wat opgepikt aan kennis of methodes.
Voor de Nederlandse Vrouwenraad, waarvan het bestuur geheel uit full time werkende bestuursleden bestond in 2023 en 2024, had de veelvuldige aanwezigheid van de voorzitter van Vrouwenbelangen het voordeel dat zij haar konden vragen vanaf juni 2024 telkens te verklaren ook voor de NVR aanwezig te zijn. Gezien het gebrek aan financiën om een vertegenwoordiger van de NVR uberhaupt reiskosten te kunnen vergoeden, was dit een dubbel voordeel voor de NVR.
1.4.6. VN New York: Commission on the Status of Women 68
De voorbereidingen voor de CSW bestaande uit een bijeenkomst online of in persoon iedere week sinds mei 2022 tot en met mei 2024 (dus tot na de CSW68) is heel nuttig geweest. Helaas was de Soroptimist Marène van Benthem moe van iedere week de bijeenkomst te moeten voorzitten en faciliteren (met het Zoom-abonnement van Atria als kosteloze ingang) en ze hield het voor gezien. Dit maakte dat deze bijeenkomsten zelden meer plaatsvonden. Echt heel jammer, maar wel begrijpelijk dat na jaren intensieve voorbereidingen van de CSW, reeds lang voor 2022, en dan 2 jaar wekelijks de lunchtijd van dinsdag te moeten opofferen aan deze bijeenkomsten het welletjes was. Haar inzet werd zeer gewaardeerd.
En is ook gewaardeerd op de koningsdag 2025 met een lintje: Officier in de Orde van Oranje Nassau. Zeer terecht.
Het thema van de CSW68 van 2024 was ‘Armoede’ en daarvoor is ook een VN Vrouwenvertegenwoordiger gekozen voor 2024, Hoba Gull, die als persoonlijk expert op het gebied van armoede voor haar speech in de Algemene Vergadering van de VN september 2024. Vrouwenbelangen was ook in 2024, net als in 2023, lid van de selectiecommissie van de Nederlandse Vrouwenraad, ten behoeve van deze vrijwlliger die ons vrouwen van Nederland, alle vrouwen, vertegenwoordigd, onbezoldigd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken financiert weliswaar haar reis en verblijf naar de VN Algemene Vergadering, maar er is geen cent begroot voor de reiskosten van de VN Vrouwenvertegenwoordiger in Nederland tijdens het verzamelen van de meningen en vragen van vrouwen in Nederland ter voorbereiding van haar speech. Een vreemd gegeven, want ook de NVR krijgt GEEN instellingssubsidie, net als Vrouwenbelangen. Wat maakt dat de reiskosten van de vrijwilliger die VN Vrouwenvertegenwoordiger niet kunnen worden vergoed.
In de voorbereidende bijeenkomst , de briefing, op OCW werd mij gevraagd om een speech te houden over armoede in Nederland. Dit mede omdat ik zelf al bijna 10 jaar in armoede leef. Ik leef van mijn spaargeld en dat heeft door de Covidjaren met 25 maanden bijstand, waar ik anders als ZZP-er geen recht op heb, mij gebracht tot juli 2025, zonder schulden te maken, door een heel zuinige leefstijl. Op X (voormalig Twitter) volg ik het X account ‘@ArmoedeMaaktMoedeloos’ en via hen heb ik de armen in Nederland kunnen vragen “Wat heb je het meeste nodig? Wat houdt jou het meeste arm?” De antwoorden stroomden binnen en dat heeft geleid tot een speech die exact weergaf hoe het zat. Omdat armoede zoveel vrouwen treft, meen ik dat het dienstig is om mijn speech hier in dit verslag op te nemen.
===========================================
2024: Suggestions for CSW68 deliberations on Poverty
collected and commented on by Artemis Westenberg, president Vrouwenbelangen
I am the voice of 1,66 million households living in poverty, 3/5th of those (~ 1 million) are single parent households with mostly a woman as the head of that household.
17 January 2024 I asked them:
What do you need? What keeps you poor?
I present to you here what the poor, most of them women, told me they needed most urgently when I asked them via X. Their answers, showing great insight into their plight, poured in over mere hours. It showed me, again, that the poor do not lack brains, they lack money and opportunity.
If they are coloured, sick, low education, single parent, then their problems compound.
What they want is:
Equal treatment as meant by Article 1 of the Constitution of the Netherlands; which means EVERY municipality executes the laws governing poverty in the SAME HUMANE WAY.
Trust, respect, dignity, agency. The failure to attain those ‘freedoms’ and self-respect stems from a government that right now sets the tone to deny them those. However, the execution of the present Dutch laws should be aimed at enforcing a treatment of them all with respect.
Equality also means the right to receive a birthday gift; the right to eat at a friend’s house, or even to eat regularly with another poor citizen to combat loneliness and be more frugal with your budget. All rights that the non-poor have, on any given day.
Allow people to be assisted by others, as a caring society should not exist only if you are wealthy enough. Again, rights that anyone else, non-poor, not living on some kind of social security benefit, does have.
Allow people to have savings of at least 1500 euro extra in their bank account to be self-reliant
Most of the financial problems would melt away with a guaranteed basic income, eliminating the stifling, nay killing, control by civil servants on the life of the poor.
The Debt-industry needs to be tightly regulated, in order for the poor to have the hope to ever leave their poverty behind. This regulation needs to include the government agencies (tax) who too quickly increase the debt with fines.
Access is a problem:
Housing that is affordable and liveable including heating and cooling costs.
Equality and equity can only be attained in a society that does not allow age-discrimination
Politicians and civil servants have little to no knowledge, and understanding, what too little income does to the citizens they are purported to serve – they must be educated by the poor
Several areas where the cost of the service for the poor (or perhaps for all citizens) should be zero:
Public transport that is truly affordable for the poor, or free, as loneliness is felt as a punishment for being poor, besides loneliness has medically been proven to be bad for your health, physically and mentally. Free public transport would ensure the opportunity to see friends and family.
Healthcare that is affordable, which definitely means no co-pays for medicine, no co-pays for health care as healthcare should not be dependent on money, but on health concerns.
Healthcare that includes dental care to keep their heart health and their smiles possible.
Free child care to ensure access to education and work for the poor, and for everyone else a cap of 150 euros per month.
No Value Added Tax on feminine hygiene products – and a cap on the prices of said products.
NO VAT on fruit and vegetables, including frozen vegetables and fruit.
The right to pay in cash, as research has proven time and again that it is easier to keep within your budget by paying with cash.
All in all, two reasons for poverty stood out which can be summed up by the way we view our society and citizens:
Our Capitalist system based on an inordinate belief in market forces fixing anything and everything & Our Calvinistic prejudice as a society seeing ‘personal guilt’ as the basis for poverty. Everything is always your own fault.
Lastly: Remember being poor is not a lack of character but a lack of cash!
======================================================
Natuurlijk woonde ik verder bij, en was actief spreker op, alle bijeenkomsten bij OCW, bij Atria of Wo=Men, waar Nadia van der Linde van Wo=Men de nationale coordinatie heeft voor alle organisaties die naar de VN CSW gaan ieder jaar.
Ook werkte ik mee aan de Zero Draft van de EU (die van NL was al in 2023 tot een aan de EU doorgestuurde Zero Draft verworden) ten behoeve van de ‘Agreed Conclusions’ van de CSW68.
Deze systematiek van beïnvloeding is in 2022 ontstaan, toen op de debriefing van de CSW van 2022 (CSW66) bleek dat Buitenlandse Zaken niets met onze inbreng op de Zero Draft kan doen, als die niet zeer tijdig aan BuZa ter hand wordt gesteld. Die hield in dat het maatschappelijk middenveld zoals Vrouwenbelangen haar bevindingen en aanbevelingen reeds begin september moesten aanleveren. Dit is reeds twee jaar succesvol gebeurd.
De voorzitter van Vrouwenbelangen is een van de personen uit het maatschappelijk middenveld die in januari 2023 getraind zijn om ‘Agreed Languages’ te vinden via de online UN-Tool om gericht stukken tekst te kunnen aanleveren die de grootste kans hebben om daadwerkelijk in de Zero Draft van NL of van de EU te worden opgenomen, omdat ze ‘agreed language’ gebruiken uit eerdere VN CSW bijeenkomsten of andere VN vergaderingen. Het is een taaie materie, maar ook hier baart oefening kunst. In de aanloop tot de CSW69 van 2025, vanaf juni 2024, werd het steeds makkelijker om via de UN Tool de juiste teksten te vinden en daarmee mijn betoog voor aandacht voor ‘Menopause’ en voor ‘Older Women’ in de tekst van NL en daarna van de EU te lepelen. Hierbij enorm geholpen door Quirinie Lengkeek van de FNV die namens ons allen met een diplomatieke pas mocht mee onderhandelen over de tekst die Beijing+30 moest verankeren. Dat uw voorzitter zich op Menopauze wierp, komt voort uit het feit dat uw voorzitter die hormoon suppletie (die in NL niet tot nauwelijks geboden wordt, pas sinds eind 2024 komt daar verandering in) zelf nodig heeft om te kunnen lopen. Anders belet de artritis die een gevolg is van het gebrek aan hormonen. Niet onlogisch als je inmiddels 66 bent en sinds 58jr leeftijd zelf niet meer menstrueert. Op het 10jarig jubileum symposium van Emancipator op 14 juni 2024 ben ik daarvoor op de zeepkist geklommen en heb de zaal van meer dan 100 aanwezigen gevraagd of ik de minister van VWS kon benaderen om dit probleem op de politieke agenda te krijgen en tot beleid te dwingen. Ik vroeg ‘Wie gaat er met mij mee naar de minister?’ en de zaal riep als uit een mond ‘IK!’. En de rest is geschiedenis – maar die minister moet ik nog spreken, dat zal in 2025 gebeuren.
Wat ook duidelijk moet zijn: een steekhoudende en succesvolle beïnvloeding steunt op de ervaring, kennis en bijdragen van heel veel leden, die in de aanloop van de CSW het hele jaar door geraadpleegd worden. Zonder deze inbreng van onze leden, zou het voor het bestuur niet mogelijk zijn om inhoudelijk steekhoudende beïnvloeding uit te voeren. Het bestuur is erg blij met de wijze waarop onze leden ‘de handen uit de mouwen steken’ in deze.
1.4.7. Raad van Europa
Jarenlang, tientallen jaren is deze vertegenwoordiging van ons als Civil Society bijzonder succesvol en beleidsveranderend uitgevoerd door Anje Wiersinga. Sinds 2023 is zij in handen van Heleen de Roode, voorheen de vervanger van Anje Wiersinga bij de Raad van Europa. Let wel beide dames zijn onbezoldigd en meestal ook op eigen kosten afgereisd naar de Raad van Europa. Zonder de niet-aflatende inzet van deze vrijwilligers zou het Verdrag van Istanbul er nu niet uitzien zoals het wel doet: Iedere vorm van geweld tegen vrouwen verbiedend, in een heel brede definitie van geweld. Het bestuur is erg verheugd met de wijze waarop onze leden ‘de handen uit de mouwen steken’ in deze. Zij is ook trots op hen.
1.4.8. website
Om kosten te besparen, heeft het bestuur in 2023 besloten de website op te heffen. Niet alleen kost het onderhoud van de website geld, maar ook kostte het zinvol blijven vullen van die website met nieuws te veel aan tijd van de actieve leden. De toegewijde webmaster, Alda van Zijl, had het inmiddels zoveel jaren gedaan, dat zij zich meer op politiek in haar woonplaats en provincie wilde richten.
Er was geen ander lid dat de taak van Alda wilde overnemen en de activiteiten waren duidelijk nuttiger op andere sociale media en vooral in de fysieke werkelijkheid van beinvloeding op bijeenkomsten.
Het verkeer naar onze website was ook te veel afgenomen en leden bleken de nieuwsbrieven en verslagen die zij per email toegestuurd kregen veel meer te waarderen. Ook omdat op deze emails zij direct en precies konden reageren. Daarom geen website meer.