“Wie niet vraagt krijgt niks”
dat is de waarheid die niet-brave meisjes in het leven geleerd hebben;
dus laten we vragen!
De Nederlandse Vereniging voor Vrouwenbelangen, Vrouwenarbeid en Gelijk Staatsburgerschap, kortweg Vrouwenbelangen, is opgericht in 1894, dor Aletta Jacobs en Wilhelmina Drucker, als Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht, wek recht wij in NL verwierven in september 1919.
Vrouwenbelangen (VB) maakt zich sterk voor rechten van vrouwen op voet van gelijkheid met mannen. Zoals gelijke invloed van vrouwen in de politiek; herverdeling van betaald en onbetaald werk; gelijke beloning voor gelijk werk. In Nederland hebben vrouwen inmiddels kiesrecht sinds in 1919 het algemeen kiesrecht van kracht werd, zijn handelingsbekwaam en de ontslagplicht bij huwelijk is opgeheven.
Maar de praktijk is weerbarstig. Vrouwenstrijd is nog steeds nodig.
Ook internationaal. Gelijke politieke, sociale en economische rechten zijn erkend als fundamentele mensenrechten. Door goedkeuring van het VN-Vrouwenverdrag van 1979 hebben staten zich verplicht deze rechten bij wet te regelen.
Onze missie is: De Nederlandse regering houden aan dit verdrag, waaronder de verplichting om het maatschappelijk middenveld (the civil society) te financieren. Dat laatste doet de Nederlandse regering al zeer vele jaren niet.
Er wordt van organisaties in het maatschappelijk middenveld, zoals Vrouwenbelangen, verwacht dat haar bestuursleden en haar gewone leden onbetaalde arbeid verrichten op hetzelfde niveau als de betaalde krachten van Atria en Wo=Men bij door het ministerie goedgekeurde, feitelijk ook ‘aangewezen’, projecten die de rechten van vrouwen op allerlei gebied moeten verbeteren.
Dit houdt in dat wij vrouwen van het maatschappelijk middenveld niet alleen gratis worden geacht te werken, en zelf onze eigen reiskosten, printkosten etc. dienen te betalen, maar ook niet zelf volledig bepalen WAT wij belangrijk vinden van jaar tot jaar om onze volle aandacht aan te geven.
Dat is onder het leiderschap van Artemis Westenberg, voorzitter sinds januari 2016, anders. Artemis stelt bij ministers, bij de regering, bij overleg met de Raad van Europa (verdrag van Istanbul) WAT WIJ BELANGRIJK VINDEN.
Zo zal door het optreden van Artemis in de VN in maart 2025 tijdens de Commission on the Status of Women 69, de volgende Commission on the Status of Women in maart 2026 (CSW70) naast het themaonderwerp van “Access to Justice for All Women and Girls”de focus op ‘Oudere Vrouwen’ liggen. Het Side Event (in de VN) van Nederland te samen met de Nordic Council of Ministers tijdens de CSW70 zal Menopauze als onderwerp hebben.
NB het is belangrijk dat veel landen in de wereld Side Events in de VN organiseren in 2026 (CSW70) die ‘Oudere Vrouwen’ als focus hebben, want de laatste 30 jaar is er geen aandacht besteedt aan de leeftijdsgroep boven de 50 in het beleid zoals overeengekomen in de VN voor heel de wereld (dus
alle vrouwen). Oudere Vrouwen en huisvesting, Oudere Vrouwen en pensioenen, Oudere Vrouwen en Openbaar Vervoer, en wat er maar nodig is. Suggesties meer dan welkom!
Daarnaast is Artemis vast van plan de regering aan haar verplichtingen van financiering van het Maatschappelijk Middenveld, zoals vastgelegd in door NL getekende en geratificeerde verdragen, worden gehouden..
Wie hieraan mee wil werken is van harte welkom om contact op te nemen met onze vereniging (zie contact pagina)